søndag 12. september 2010

ØKOLOGISK PRODUKSJON AV KLÆR

Hvor ofte kjøper du deg et nytt klesplagg? Hvorfor handler du? Det er mange gode grunner til å kjøpe nye klær. Kanskje du har vokst ut av jakken du brukte i fjor. Eller er den utslitt? Kanskje den ser helt "last year" ut og er derfor moden for utskiftning. Eller kan du kjøpe deg en ekstra jakke med god samvittighet? Den er jo ikke så dyr...og du har jo bare fem-seks jakker fra før. En må jo kunne variere litt! Dessuten er den så billig at du ikke kan la være. Det finnes en mengde trendy klesbutikker som bugner over av rimelige kule klær og tilbehør.
Hva gjør du når skapet er fullt? Klær er i aller høyeste grad en forbruksvare. Vi handler mer klær enn noen gang og avfallsmengdene øker. Fretex får inn over 17 tonn klær hver uke, mange av dem ubrukte.

Den enorme klesproduksjonen er en stor belastning for miljøet vårt. Klær blir ofte produsert med bruk av giftige stoffer som kan være allergi- og kreftfremkallende, og det er massive utslipp av miljøgifter fra tekstilfabrikker - som ofte ligger i utviklingsland.

For å begrense skadene må vi først og fremst begrense forbruket. 
Deretter må vi fokusere mer på økologisk fremstilling av tekstiler og markedsføring av økologisk produserte klær.

Har dere noen synspunkter på dette?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar